A makrélát gyakran hasonlítják a tonhalhoz, mert számos hasonló jellemzőjük van. Mindkét halfajta omega-3 zsírsavban gazdag, tömör textúrájú, jellemzően olajban vagy halkonzervként tartósítják. A két hal azonos halfajtához tartozik (Scombridae), csak a makréla kisebb méretű hal, viszont nagyobb zsírtartalmú, gazdagabb és lágyabb ízű. Mindezek mellett alkalmas arra, hogy a fogyókúra vagy bármilyen diéta része legyen.
A makrélában lévő vitaminok és ásványi anyagok:
A makréla kiváló B12-vitamin forrás: 7.29 mikrogrammot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy messze meghaladja a napi ajánlott mennyiséget, ami 2,4 mikrogramm. A makréla ezeken túl tartalmaz még nátriumot, niacint, vasat, B6-vitamint, riboflavint, magnéziumot, foszfort, folsavat és szeléniumot.
A makréla jó D-vitamin-forrás is, 100g makréla fedezi a napi szükségletet továbbá 1,3 g Omega-3 zsírsavat tartalmaz!
A makréla tápanyagtartalma:
– kalória: 261 kcal
– lipidek 18 g
– zsír: 11.9 g ebből telített zsír 3 g, 0,77 g EPA, 1,25 g DHA, 0,18 g DPA
– nátrium: 83 mg
– kálium 401 mg
– szénhidrát: 0 g
– fehérje: 24 g
Hozzájárul a sejtek egészségének megőrzéséhez
A makrélában található Q10 koenzim javítja a sejtek egészségét, anyagcseréjét, csökkentheti egyes daganatos megbetegedések kockázatát.
Immunerősítés
A makréla fogyasztása erősíti az immunrendszert is, javítja az ellenállóképességet egyes betegségekkel szemben. Az Omega-3 zsírsavak bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatással bírnak, segítenek az arthritis (ízületi gyulladások) kezelésében is.
A szív és érrendszer támogatója
Kutatások bizonyítják, hogy a makrélában található omega-3 (DHA és EPA) zsírsav csökkenti a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát és az ebből származó haláleseteket. A kutatások azt is bizonyították, hogy a halakból származó zsírok segítik az alacsonyabb triglicerid szint létrejöttét anélkül, hogy emelnék a más típusú koleszterinszintet illetve csökkentik az idős korral járó értelmi gyengülést, az Alzheimer kór kialakulásának kockázatát. Az Amerikai Szívegészségügyi Társaság azt javasolja, hogy fogyasszunk hetente kétszer halat, és ezek közül is a zsírsavakban gazdagabb fajtát, mint pl. a makrélát.
Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét
Az American Diabetes Association az omega-3 zsírsavakban gazdag makrélát is felvette a 10 legjobb szuperélelmiszer listájára!