Összegyűjtöttük a leghasznosabb tudnivalókat, amikkel nem árt tisztába lenni a fagyasztott halakkal kapcsolatban.

A mirelit halak értékesítése jó lehetőséget biztosít a kereskedelemben kapható halak számának a növelésére, mert hozzánk távolabb eső helyeken halászott vagy tenyésztett halakhoz is hozzá juthatunk. Illetve nem kell halászati időszakokhoz vagy tenyésztési időkhöz alkalmazkodni, hanem folyamatos ellátást lehet biztosítani szinte az összes halfajból.

A friss halat válogatás majd feldolgozás után gyorsfagyasztási eljárásnak, úgynevezett sokkolásnak vetik alá. Ez annyit jelent, hogy a konyhakész állapotú halat sokkolókamrákban a lehető legrövidebb idő alatt -18˙C alá hűtik. Ez az eljárás biztosítja többek között azt is, hogy a kíméletes felolvasztás után a frisshez hasonló, rugalmas textúrájú alapanyaggal dolgozhassunk. Ez kétféleképpen történhet. Az egyik amikor a halat egy védőjégréteggel látják el. Ezt a glazúr tartalmat a csomagoláson feltüntetik, amiből tudhatjuk, hogy felolvasztás után mennyi lesz a halunk nettó súlya. A másik egy jégmentes csomagolási technika, amikor interfóliás vagy vákuumcsomagolt formában kerül forgalomba a termék. Ebben az esetben a hal kiengedett hal tömege megegyezik a fagyasztott súllyal. Mindkét eljárás lényege, hogy megóvja a halat a kiszáradástól a fagyasztás és a tárolás ideje alatt.

Szintén fontos, hogy a halat felhasználásig a sokkolás során elért -18˙C alatti hőmérsékleten tároljuk és amennyiben a megvásárolt halat nem használjuk fel azonnal a hűtőláncot a szállítás során se szakítsuk meg. Üzletünkben a HACCP előírásainak megfelelően a hűtők hőmérsékletét minden nap ellenőrizzük, és erről nyilvántartást is vezetünk. Amennyiben az otthoni fagyasztónk nem tud -18˙C alatt hőmérsékletet biztosítani, úgy a halunkat minél előbb használjuk fel, de egy-két héten belül mindenképpen.

Kiolvasztáskor törekedjünk rá, hogy az minél lassabban történjen. Semmi esetre se használjunk mikróhullámú sütőt vagy meleg vizet! Legjobb ha a felhasználást megelőző nap a halunkat sima hűtőbe rakjuk, ahol szépen lassan felenged. Ha lehetőségünk van rá akkor használjuk csepegtető tálcát, hogy a kiolvadt hal ne álljon a vízben ami leolvad róla. Amennyiben a halunk gyorsan olvad, úgy a közepe még fagyos marad míg a külső része már felolvad, így a benne lévő víz kikristályosodik, ami roncsolja a hússzerkezetet. Ez a lassú lefagyasztásra szintén igaz.

Amennyiben otthoni fagyasztás mellett döntünk, akkor a következőképpen járjunk el: a friss halunkat tisztítás és feldolgozás után szeleteljük vagy filézzük. Majd légmentesen csomagoljuk be és a lehető legjobban terítsük szét, hogy a hideg minél nagyobb felületen érje. Így tudjuk a lehető leggyorsabban lefagyasztani és ez segít a kíméletes felolvasztásban is. Az egészben hagyott hal lassabban fagy le és nehezebben is olvad ki! Az otthon lefagyasztott halat két-három héten belül használjuk fel. Azonban a  legnagyobb igyekezetünk ellenére sem tudjuk olyan minőségben lefagyasztani halunkat mint üzemi körülmények között, így szükségmegoldásnak jó, de semmiképpen nem veszi fel a sokkolási technologiával a versenyt.
A kereskedelemben kapható halak csomagolásán fel van tüntetve annak származási országa, halászati vagy tenyésztési helye illetve annak módszere, csomagolási üzem minősítése, csomagolás dátuma, szavatossági ideje, azok nettó illetve bruttó súlya és hogy fenttartható halászatból vagy tenyésztésből származik-e. Ezeket mindenképpen ellenőrizzük vásárlás elött.
FONTOS! A már felolvasztott halat soha ne fagyasszuk vissza!

Megosztás