Halfasírt pontyból
Hozzávalók:
• 0,5 kg pontyfilé
• 1 zsemle
• 1 tojás
• 1 vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 10 dkg zsemlemorzsa
• 0,5 kg burgonya
• 10 dkg vaj
• 2 dl tej
• 1 teáskanál fűszerpaprika
• só, bors
Elkészítés: a zsemlét vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon aranybarnára pirítjuk és hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, majd kb.15 másodpercig még együtt pirítjuk. A halfiléket ledaráljuk, majd hozzákeverjük a zsemlét, a tojást, a pirított hagymákat és fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával. A jól összekevert masszából lapos korongokat formázunk, amiket megforgatunk zsemlemorzsában és nem túl forró olajban aranybarnára sütünk. A burgonyapüréhez a kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és még melegen áttörjük. Hozzáadjuk a langyos tejet, alaposan elkeverjük, majd a hideg vajat is hozzáadjuk és habverő segítségével habosra keverjük. Akár savanyúsággal vagy friss salátával is kínálhatjuk!