Összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelni friss hal vásárlásakor. Mit vegyünk, hogyan szállítsuk és hogyan tároljuk, hogy a halban levő értékes tápanyagok a szervezetükbe jutva kifejthessék jótékony hatásukat.

  1. Mindig olyan helyen vásároljunk, ahol megbízható forrásból származó halat értékesítenek. Üzletünkbe beérkező halakat, akár élő akár feldolgozott formában szállítják minden esetben Hatósági Állatorvosi Igazolással látják el. Az élő halakat mindig megfelelő oxigéntartalommal és vízszűrős vízforgatóval ellátott medencékben kell tartani. Az innen kivett, előttünk fejbevágott hal frissességéhez nem férhet kétség.
  2. A friss hal legszembetűnőbb ismertető jelei a csillogó, nyálkás bőr vagy pikkely, a domború, áttetsző nem opálos szem. A friss hal húsa nyomásra rugalmas. A friss hal kopoltyúja fajtától és tartástól függően bordótól az élénkvörösig terjedhet. Üzletünkben éppen ezért a halászléalapként értékesített halfejből nem távolítjuk el a kopoltyút, ezzel is igazolva annak frissességét!

  3. Feldolgozott hal vásárlásakor is járjunk el körültekintően. Friss halszeletnek, filének mindig friss halszagúnak, rugalmas, fényes húsúnak kell lennie. A halhús soha nem lehet nyálkás, kellemetlen szagú. Üzletünkben lehetőség van élő hal azonnali feldolgozására, így a vásárló tényleg a legfrissebb halhoz juthat hozzá.
  4. A frissen vásárolt halat a hűtőlánc biztosítása érdekében megfelelő hűtő szatyorban vagy hűtő táskában vigyük haza. Otthon az elkészítésig a csomagolásból kibontva hűtőben tartsuk. Mivel az otthoni hűtők nem tudják a 0˙C – +2˙C -ot, ezért maximum 24 óráig tároljuk azokat.
  5. Figyelem! A már élettelen halat akármilyen formában is vásároltuk, soha ne áztassuk vízben! A halnak nagyon magas a fehérje tartalma és az a víz hatására azonnal el kezd lebomlani!

Megosztás