Itt van a grillszezon, ezért összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, tudnivalót a témával kapcsolatban. Célunk, hogy minél több ember kedvet kapjon hozzá és bátran álljon neki a halak grillezésének, hiszen nem akkora ördöngősség, mint az elsőre gondolnánk!
-Mivel grillezzünk?
Manapság több féle módszer van otthoni grillezéshez, használhatunk faszenes vagy nyílt lángú grillezőt grillráccsal vagy vaslappal, de akár gáz-, vagy elektromos grillezőt illetve szmókert is. Speciális halrácsok is a rendelkezésünkre állnak, ezek segítenek a hal megfordításában, mert összetartják azt. Ha citromszeleteket teszünk a hal és a halrács közé, megakadályozhatjuk, hogy a hal ráragadjon a rácsra. Ráadásul még aromásabbá teszik a végeredményt!

-Mit grillezzünk?

Amikor halak grillezéséről beszélünk akkor ide értjük az édesvízi és tengeri halak mellett a tintahalakat, rákokat és egyéb tenger gyümölcseit is. A grillezéshez a magasabb zsírtartalmú feszesebb húsú halak az ideálisak, olyanok mint a makréla, pisztráng, lazac, lazacpisztáng, vadlazac, tonhal, afrikai harcsa, arany durbincs (másnéven orada vagy tengeri keszeg), vagy a branzino. Ezeket süthetjük egészben vagy akár filézve is. Ha filézett hal mellett döntünk mindenképpen hagyjuk rajta a bőrét, ez segít a halhúst összetartani, így fordításkor kevésbé eszik szét. Nem mellesleg ropogósra sülve isteni csemege! Ha a halhúst ledaráljuk akkor halpogácsát, halburgert vagy halfasírtot formázhatunk belőle, ha vékony bélbe töltjük halkolbászt süthetünk. Ezekhez használhatunk olyan halakat is amik lazább hússzerkezetűek (pl. ponty, amur, busa) és sütéskor amúgy szétesnének. Ha alufóliába csomagoljuk a halunkat és úgy sütjük meg még szaftosabb lehet a végeredmény. A tintahalakat töltve egészbe süthetjük, a nagyobb rákokból pedig nyársra felfűzve saslikot készíthetünk.
Bátran kísérletezzünk, használjunk különböző zöld fűszereket, pácokat és a garantált siker nem marad el, ugyanis grillezett halból könnyen elkészíthető, finom, egészséges és változatos fogásokat alkothatunk nyáron. Nem terhelik meg a gyomrot a nagy hőségben és gyorsan elkészülnek, így nem kell sokáig állni a forró grill mellett sem!

Megosztás