Laposhal az egészségforrás

Laposhal az egészségforrás

A laposhal a lepényhalfélék családjába tartozik. Az Atlanti- és a Csendes-óceán 1-3 ˙C fokú hideg vizeiben 200-2000 méter mélyen él. Maximum 1,2 méter hosszúra és 25 kilógramm súlyúra nő. Kis halakat és rákokat fogyaszt.

         

A laposhal nagyon jó fehérjeforrás, gazdag olyan fontos ásványi anyagokban, mint a szelén, magnézium, foszfor, kálium.
B12- és B6-vitaminokhoz és omega-3-hoz is hozzájuthatunk rendszeres fogyasztásával. Mint tudjuk, a létfontosságú zsírsavakat a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért táplálékunkból vagy táplálék-kiegészítőkből kell egészségünk érdekében megszereznünk. A mélytengeri halak, amilyen a laposhal is, kiváló forrásai az omega-3-nak. Sajnos étrendünk általában nem tartalmaz elegendő mennyiséget ebből a fontos zsírsavból. Omega-6-hoz viszont bőven hozzájutunk a növényi olajokból. Elmondható, hogy táplálkozásunk során általában megbomlik az omega-3 és omega-6 egyensúlya szervezetünkben. A szervezetbe jutó túl sok omega-6 gyulladásokhoz vezet. Ez csak az első lépés, hiszen minden krónikus betegség gyulladásos folyamattal kezdődik.

Az omega-3 zsírsav védi szív, érrendszerünket, megelőzhető vele a szívritmuszavar, valamint a vérrögök keletkezése. Ez utóbbi az alapvető oka a szívinfarktusnak. Az omega-3 továbbá javítja a koleszterinszintet.
A B12- és B6-vitaminok csökkentik a homocisztein szintet, ami károsítja az artériákat, növeli az érelmeszesedés kockázatát.

A laposhalban található magnézium is, mégpedig nagy mennyiségben. Ha elegendő magnéziummal rendelkezik szervezetünk, akkor az erek, artériák lazák, ami csökkenti az ellenállást, javítja a vér átfolyását, ezzel szervezetünk oxigén- és táplálékellátottságát.

A triglicerid egy bizonyos mennyiségben nagyon fontos a szervezet egészsége miatt, mivel fontos energiaforrás. Azonban, ha a normálistól eltérő magas szintet ér el, akkor az össz-koleszterin és a LDL (rossz)-koleszterin értéke is magasabb, viszont a (jó) HDL-koleszterin szintje kisebb.

Végeztek egy 6 hónapos kísérletet 142 túlsúlyos férfival és nővel, olyanokkal, akiknek magas volt a triglicerid szintjük.  Öt csoportra osztották őket, az egyik a kontroll csoport, a másik kettő tagjai naponta kétszer kaptak magas omega-3 tartalmú halat, az addig otthon használt zsírt pedig az egyik csoportnál napraforgó olajjal, a másiknál repceolajjal helyettesítették. A következő két csoport hetente kétszer kapott fehér húsú halat, és a harmadik csoport napraforgóolajat, a negyedik pedig repcét használt.

A canola olaj szintén tartalmaz omega-3 zsírsavat, az omega-6 és az omega-3 aránya 2:1-hez, míg a napraforgóolaj csak omega-6-ot tartalmaz.

A kísérlet végén a triglicerid szint 6,6%-kal csökkent annál a csoportnál, akik omega-3-ban gazdag haldiétán éltek.
A trigliceridszint 10,4 %-kal csökkent azoknál, akik omega-3-ban gazdag halat és canola olajat fogyasztottak.
Azoknál, akik omega-3-aban gazdag halat és napraforgóolajat használtak, a triglicerid szint 2,8%-kal csökkent.

Ebből látszik, hogy az egészséges táplálkozáshoz legalább heti kétszeri omega-3-ban gazdag hal fogyasztása és lenolaj vagy canola olaj használata szükséges. Így jelentősen csökkenthetjük triglicerid szintünket. A lenmagolajban az omega-6 és az omega-3 aránya 1:4-hez.

Egy görög kísérlet szerint az omega-3-ban gazdag táplálkozás másik előnye, a veszélyes szívritmuszavar elkerülése.  Az athéni egyetem kutatói 3042 embert vontak be a megfigyelésbe, és kérdőív segítségével vizsgálták táplálkozási szokásaikat, táplálékbevitelüket.  A listán 156 különféle étel szerepelt, de figyelték az alkoholfogyasztást, a fizikai aktivitást, és EKG-t használtak, hogy a szívműködés különféle paramétereit vizsgálhassák.  Aztán az adatokat elemezték. Azoknál, akik hetente több mint 300 gramm halat ettek, 13,6%-kal kevesebb volt a szívritmuszavarra utaló jel. Aztán az adatokat a különféle befolyásoló tényezőknek, mint kor, nem, fizikai aktivitás, testtömeg index, dohányzás, dió, mogyoró fogyasztása, megfelelően is szűrték. Itt már azoknál, akik hetente 300 gramm vagy több halat ettek 29,2%-kal ritkábban fordult elő szívritmuszavarra utaló jel.
Omega-3-ban gazdag halfélék a lazac, szardínia, tőkehal, laposhal.

Az omega-3-ban gazdag táplálkozás a magas vérnyomást is csökkenti az INTERMAP (International study of Macro- and Micro-nutrients and Blood Pressure) tanulmánya szerint. Az életmód és a táplálkozás hatását vizsgálták a vérnyomásra 4680 férfinál és nőnél, akik 40-59 évesek voltak, és Japánban, Kínában, az USA-ban, Angliában éltek. Az eredmény azt mutatta, hogy az omega-3-ban gazdag táplálkozás nemcsak a magas vérnyomást csökkenti, hanem ezzel együtt az agyi katasztrófa és a szív-koszorúér megbetegedés kockázatát is. Ennek a tanulmánynak másik megállapítása, hogy a csonthéjasok magvaiból, a növényi magvakból dió és lenmagolajból a táplálkozás során kapott omega-3 ugyanolyan hatásos vérnyomáscsökkentő, mint a halból nyert. Ha ezeket a tápanyagokat együttesen számoljuk, akkor már jelentősen lehet csökkenteni a vérnyomást.

A laposhalat sütőben sütve, vagy párolva fogyasszuk, de sosem olajban sütve, mert ebben az esetben a zsírok károsodnak, és telítődnek szabad gyökökkel. 

A laposhalban található szelén nagyon fontos antioxidáns, segíti a máj méregtelenítő munkáját. Tudjuk, hogy nagyon sok késztermék tartalmaz tartósítószereket, hogy milyen magas a gyógyszerfogyasztás, hogy környezetünk, a levegő, a víz egyre szennyezettebb. Mindezek folyamatosan mérgezik szervezetünket, ha májunk nem tudja a megfelelő védelmet nyújtani. 
Egy spanyolországi kórházban végzett tanulmány szerint a halban gazdag táplálkozás csökkenti bizonyos daganatos betegségek kockázatát. A halevők körében kevesebb a petefészek, hasnyálmirigy rák és az emésztőrendszert érintő daganatok.
Egy Kanadában végzett tanulmány pedig megállapítja, hogy azok, akik zsírban gazdag halakat fogyasztanak, azoknál jelentősen csökken a leukémia előfordulásának kockázata. Ugyanígy az időskori rossz látást okozó macula degeneráció kockázata is csökkenthető. Ahogy öregszünk, egyre nagyobb szükségünk van az omega-3-ra, mert ezzel megelőzhetjük a demenciát, értelmi képességünk romlását, sőt még az Alzheimer kórt is.
Omega-3-mal tudunk még küzdeni a depresszió, és a gyermekkori asztma ellen.

A laposhal tápanyagokban gazdag

 • 113,40 gramm  158,76 kalória
 • Tryptophan (esszenciális aminosav) 0,34 g kiváló
 • Szelén 53,07 mcg kiváló
 • Protein 30,27 g nagyon jó
 • B3-vitamin, niacin  8,08 mg nagyon jó
 • Foszfor  323,19 mg nagyon jó
 • Magnézium 121,34 mg nagyon jó
 • Omega-3 zsírsav 0,62 g jó
 • B12-vitamin 1,55 mcg jó
 • B6-vitamin 0,45 mg jó
 • Kálium 653,18 jó

Vissza