LeírásBusa

 A busa a legolcsóbb magyar hal, a legtöbb omega 3, omega 6 zsírsavat tartalmazza. Ennek rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ha halról beszélünk, akkor a képzeletünk leszűkül a rántott pontyra és a halászléra, pedig egy kis fantáziával ebből a kissé jellegtelen halból is olyan remekeket készített, amely bármelyik francia étterem asztalán is megállná a helyét. (Lévay Ferenc)


 Busa halászlé

 Hozzávalók: 0,5 kg busa csont, 0,6 kg busa szelet, 1 fej vöröshagyma, 2 db paradicsom, 2 db tv paprika, 2 gerezd fokhagyma, só, fűszerpaprika, mustár, tejföl, babérlevél citrom.

 2 liter vízben szétfőzzük a halcsontot egy kis fűszerrel és a zöldségekkel együtt. Átpasszírozzuk lassan felforraljuk és beletesszük a pirospaprikát és befűszerezzük. Sós fűszeres vízben előfőzzük a busa szeletet, majd tálalásnál a kész levesbe tesszük. tejföllel, citromgerezddel díszítjük.