LeírásVajhal filé steak

 Kígyómakrélák családjába tartozik, 200-1100 méter mélyen él szinte minden tengerben. 2 méteresre és akár 45 kilósra is megnő, tintahalakat, rákokat eszik.
 Húsának olajtartalma igen magas (14-55%), amit grillezéssel csökkenthetünk, ezért elsősorban így ajánlatos elkészíteni.
 100g vajhal húsban 17,3g fehérje található!!


 Vajhal fokhagymás majonézzel

 Hozzávalók: 4 szelet vajhal, 1 citrom leve, só, bors, 4-5 gerezd fokhagyma, 3 tojás sárgája, 1 tk mustár, 1 kis doboz tejföl, 4dl olivaolaj.

 A halfiléket sózom, borsozom, meglocsolom citromlével és kb. 10 perc pihentetés után kevés olivaolajon oldalanként 2-3 perc alatt megsütöm. Közben a  fokhagymát átnyomom fokhagymaprésen, sózom, borsozom, hozzáadom a tojás sárgáját, a mustárt és krémesre keverem. Folyamatos kevergetés mellet hozzácsorgatom az olivaolajat és a végén a tejfölt és a maradék citrom levet.
 Párolt zöldségekkel tálalom.