LeírásAfrikai harcsa filé

Nagyon jó alkalmazkodó képessége miatt az 1980-as években a világ számos országába betelepítették a halászható halfajok növelése céljából. Így került hazánkba is 1984-ben. Mivel meleg vízi halfaj ezért az itthoni geotermikus vizek és hőforrások ideálisnak bizonyultak a hal intenzív tartására. A meleg vizek alacsonyabb oxigén tartalma sem okoz neki gondot, mert kopoltyú mellett egy kiegészítő légzőszervvel is rendelkezik. Ezzel a víz felszínről képes oxigént felvenni és azt hosszabb ideig tárolni. E halfaj a betegségeknek rendkívül ellenáll, pl. vírus okozta kórképről nincs tudomásunk. Magyarországon elsősorban feldolgozva kerül a boltok polcaira, ahol mára a halpiac egyik meghatározó részvevőjévé nőtte ki magát. Köszönhető ez többek között annak, hogy húsa tetszetős rózsaszínű, alacsony zsírtartalmú és szálkamentes. Sikerét növeli még az is, hogy kiválóan alkalmas számos halétel elkészítésére, úgy mint halászlé, harcsapaprikás, halpogácsa, sült, harcsa, rántott harcsa, grillezett- vagy roston sült harcsa. A nem túl erős hal íz mellett a húsa mentes minden mellékíztől is, ezért gyerekek és idősek számára is ajánlott, illetve a halat kevésbé kedvelők számára is egy jó alternatíva.

  


 Afrikai harcsa cigánypecsenye módra

 Hozzávalók: 1kg afrikai harcsa filé, 2 evőkanál Édes Anna, 2 evőkanál Erős Pista, vaj fokhagyma, rozmaring.

 Az afrikai harcsát egyforma szeletekre vágom. Egy kis tálkában összekeverem a darált paprikát, majd bekenem vele a hal mindkét oldalát. Zárható edénybe teszem és pácolom egy éjszakán át. Közepes hőmérsékleten vajat hevítek egy serpenyőben. Dobjunk a vajba friss rozmaring leveleket és egy pár gerezd apróra vágott fokhagymát. Amikor kezdenek az illatok dolgozni, akkor kezdem el sütni a halat.
 Tálaláskor meglocsolom a fűszeres vajjal, extra fokhagymát, krokettet és savanyúságot adok mellé.