LeírásFekete tőkehal filé - jégmentes!

 A Barents-tengerben és Izland környékén honos. Csapatokban 250 méter mélyen él, 15-20 kilósra is megnő. A halimádók hala, húsa barnásszürke, jó minőségű, tömör, sütés-főzés után világossá válik. Az íze nagyon finom, jellegzetes. Kálciumtartalma jelentős, sok jódot, foszfort, B2-vitamint tartalmaz.


 Párolt tőkehal kapros, citromos majonézzel

 Hozzávalók: 80 dkg tőkehal filé, 2,5 dl majonéz, 1 fejes saláta, 2 babérlevél, 2 dl száraz fehérbor, 1 citrom, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor kapor, 1 vöröshagyma.

 Magas falú serpenyőbe öntünk 3 dl vizet és hozzá a fehérbort. Sóval, borssal, babérlevéllel, félbe vágott hagymával, petrezselyemmel ízesítjük. Ha felforr beletetsszük a halszeleteket és fedővel letakarva 8-10 percig lassú tűzön pároljuk.
 A majonézt 1 citrom reszelet héjával kevés kifacsart levével és az aprított kaporral összekeverjük.
 A fejes salátát laskákra tépjük, tányérra halmozzuk, ráfektetjük a halszeleteket és körbelocsoljuk a citromos-kapros majonézzel.