LeírásFogas, süllő

  Ragadozó hal, Magyarország legértékesebb és legkeresetebb halainak egyike. Gazdasági szempontból is komoly értéket képvisel. A magyar konyha nevezetes halétele többek között az egészben sült balatoni fogas illetve a fogasfilé orly módra. Sikere töretlen, ami köszönhető hófehér, szálkamentes, száraz húsának.


 Fogas egészben sütve

 Hozzávalók: 70-80dkg-os fogas, süllő, pár szem burgonya, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom, liszt, zsemlemorzsa, paprika, só, bors.

 A megtisztított süllő szájába beleteszek egy egész burgonyát, hogy szépen tudjam majd tálalni. 8-10 vágással beirdalom mindkét oldalát, sózom, borsozom. Paprikás lisztbe keverek egy kis zsemlemorzsát és ebben forgatom meg a halat. Bő olajban aranybarnára sütöm.
 Tálaláskor citromot teszek a szájába és petrezselymes sült burgonyát adok hozzá.