LeírásBalti tőkehal filé - prémium!

 Észak Európa partvidékein, Izland és Grönland menti hideg vízekben halásszák. Akár 50 kilósra is megnő. Hófehér, szálkanélküli, rendkívül ízletes húsa miatt az egyik legkedveltebb halfajta szerte Európában. A mediterrán és a karibi konyha fontos alapanyaga. Kapható még szárított, sózott, füstölt formában. Minden testrészét felhasználják a nyelvétől kezdve a májáig.


 Tőkehal édesköménnyel és paradicsomszósszal

 Hozzávalók: 50dkg tőkehalfilé, 1 édeskömény, 1 vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 konzerv hámozott paradicsom, friss vagy szárított kakukkfű, oregano, bazsalikom, só, bors, olaj, fél citrom.

 A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Az édeskömény zöldjét levágjuk, a szárgumóját megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. 
 Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot a levével együtt, és közepes tűzön, fedő nélkül, kb. 10 percig forraljuk. Botmixerrel péppé zúzzuk, a zöldfűszerekkel, sóval, borssal ízesítjük.
 A halakat leöblítjük, húsukat falatnyi kockákra vágjuk. A köménnyel együtt beletesszük a paradicsomos mártásba, és 10 percig főzzük. Citromlével pikánssá ízesítjük, végül rászórjuk a kömény zöldjét.