LeírásFekete kagyló

 Fekete kagyló

A fekete kagyló a felemás záróizmúak (Anisomyaria) rendjébe tartozó, majdnem háromszögletes, fekete vagy sötétlila színű kagyló. A part szikláira tapadva él, gyakori az Európa körüli tengerekben. Sok helyen úgy tenyésztik, mint az osztrigát. Elkészítése roppant egyszerű, azonban nagyon fontos, hogy csak friss kagylót alkalmazzunk.


 Fehérboros fekete kagyló

 Hozzávalók: 1kg fekete kagyló, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 5dkg vaj, 3dl száraz fehérbor, 1 csokor petrezselyem, só, bors, fél citrom.

 A kagylókat alaposan át kell mosni, majd a rosszakat -ami koppintásra vagy hideg víz hatására nem csukódik be-  kidobni.

 A hagymát felaprítom, a fokhagymát durvára a paradicsomot apró kockákra vágom és a felhevített vajom megfuttatom, sózom,borsozom. Hozzáadom a kagylókat és felöntöm a borral. 7-8 percig párolom, ami nem nyílt ki azt kidobom. Végül megszórom a felaprított petrezselyemmel. Pirított bagettel tálalom és fogyasztáskor citromlével locsolom.