Leírás | Fekete kagyló |
Fekete kagyló
A fekete kagyló a felemás záróizmúak (Anisomyaria) rendjébe tartozó, majdnem háromszögletes, fekete vagy sötétlila színű kagyló. A part szikláira tapadva él, gyakori az Európa körüli tengerekben. Sok helyen úgy tenyésztik, mint az osztrigát. Elkészítése roppant egyszerű, azonban nagyon fontos, hogy csak friss kagylót alkalmazzunk.
|
Fehérboros fekete kagyló
Hozzávalók: 1kg fekete kagyló, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 5dkg vaj, 3dl száraz fehérbor, 1 csokor petrezselyem, só, bors, fél citrom.
A kagylókat alaposan át kell mosni, majd a rosszakat -ami koppintásra vagy hideg víz hatására nem csukódik be- kidobni.
A hagymát felaprítom, a fokhagymát durvára a paradicsomot apró kockákra vágom és a felhevített vajom megfuttatom, sózom,borsozom. Hozzáadom a kagylókat és felöntöm a borral. 7-8 percig párolom, ami nem nyílt ki azt kidobom. Végül megszórom a felaprított petrezselyemmel. Pirított bagettel tálalom és fogyasztáskor citromlével locsolom.
|
|
|

 |