LeírásScampi 17/20

Több néven is ismerhetjük, scampi, langusztin, norvég homár. A neve félrevezető ugyan, de finom íze mindenképpen meggyőző, ezért meglehetősen előkelő helyet foglal el az ínyencek rák-listáján. 
 A hideg vízben élő faj az Atlanti-óceán északkeleti partjainál Izlandtól - Marokkóig honos és a legkeletebbi meleg vizű térség kivételével, a Földközi-tenger csaknem egész területén megtalálható. 
 Élő formában alig kerül piacra, mert igen érzékeny, gyorsan romló faj, ezért általában fagyasztott állapotban találkozhatunk vele.
 Erős páncélzata van, mely oldalt lefelé kihegyesedik. A faj jellegzetessége még a vékony, hosszúra nyúlt ollók és a rózsaszín mintázat. Jó tudni, hogy legfeljebb 25 cm-re nőnek meg, többnyire azonban 10-20 cm közöttiek.


Scampi Buzara módra

 Hozzávalók: 1kg scampi, 2 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1dl olivalaj, 4dl fehérbor, 1 csokor friss petrezselyem, só.

 Az apróra vágott hagymát és fokhagymát az olivaolajon megpirítom, hozzáadom a rákokat, sózom majd felöntöm a fehérborral. Fedő alatt 10-15 perc alatt készre párolom. A végén hozzáadom az apróra vágott petrezselymet. Friss bagettel tálalom, amivel tunkolni lehet a szaftját.