LeírásAfrikai harcsa törzs - nyúzott

Nagyon jó alkalmazkodó képessége miatt az 1980-as években a világ számos országába betelepítették a halászható halfajok növelése céljából. Így került hazánkba is 1984-ben. Mivel meleg vízi halfaj ezért az itthoni geotermikus vizek és hőforrások ideálisnak bizonyultak a hal intenzív tartására. A meleg vizek alacsonyabb oxigén tartalma sem okoz neki gondot, mert kopoltyú mellett egy kiegészítő légzőszervvel is rendelkezik. Ezzel a víz felszínről képes oxigént felvenni és azt hosszabb ideig tárolni. E halfaj a betegségeknek rendkívül ellenáll, pl. vírus okozta kórképről nincs tudomásunk.     Magyarországon elsősorban feldolgozva kerül a boltok polcaira, ahol mára a halpiac egyik meghatározó részvevőjévé nőtte ki magát. Köszönhető ez többek között annak, hogy húsa tetszetős rózsaszínű, alacsony zsírtartalmú és szálkamentes. Sikerét növeli még az is, hogy kiválóan alkalmas számos halétel elkészítésére, úgy mint halászlé, harcsapaprikás, halpogácsa, sült harcsa, rántott harcsa, grillezett- vagy roston sült harcsa. A nem túl erős hal íz mellett a húsa mentes minden mellékíztől is, ezért gyerekek és idősek számára is ajánlott, illetve a halat kevésbé kedvelők számára is egy jó alternatíva.

  


Fóliában sült afrikai harcsa törzs

 Hozzávalók: 1 afrikai harcsa törzs, 1 hagyma, 1 fokhagyma, 1 citrom, 1 csokor bazsalikom, só, bors, olivaolaj, 0,25kg barna rizs, 1 pohár tejföl, 1 tubus majonéz, 1 kiskanál mustár, kevés cukor, kevés fehér bor.

 Az afrikai harcsa törzset sózom, borsozom. Az alufóliát kikenem olivaolajjal és rárétegezem a citromkarikát, szeletelt hagymát, bazsalikom levelet, szeletelt fokhagymát. Majd ráhelyezem a halat és betakarom az előzőekben leírt hozzávalókkal. A beágyazott törzset olivaolajjal meglocsolom, majd becsomagolom és 2 órára hűtőbe rakom. A 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig párolom a fóliában. Majd kicsomagolom és 15 percig pirítom 220 fokon a fűszerkéreg nélkül. Közben a barna rizst megfőzöm és tartármártást (majonéz, tejföl, mustár, só, bors, fél citrom leve, fehér bor) keverek. A jól megpirult halat lefilézem a pergős barna rizssel és a mártással tálalom.