LeírásVadlazac filé

 Kedvelt halfajta. A lazac iránti óriási kereslet következményeként napjainkban tömegesen szaporítják, ám a szakértők szerint a tenyésztett, illetve a vadlazac hús íze össze sem hasonlítható. A vadlazacot leggyakrabban a Jeges tengerben, Alaszka partjainál, illetve a kanadai, orosz partok mentén fogják. Míg a tenyésztett lazac húsa rózsaszínes-narancsos színű, addig a vadlazac húsa inkább a bordó árnyalataiban játszik. A vadlazac húsa omlósabb, ízletesebb, zamatosabb. Mind a tenyésztett, mind a vadlazac húsa szálkamentes és a tonhalhoz hasonlósan sok (az egészségre kedvező hatást gyakorló) omega-3 zsírsavat tartalmaz. A vadlazac sütve a legfinomabb, amikor bőre ropogóssá válik, míg húsa továbbra is omlós marad, de készíthetjük grillezve, roston sütve, párolva is. Enyhén fűszerezzük, hogy a fűszerek ne nyomják el a halhús kitűnő ízét.


 Grillezett vadlazac zöldségágyon

 Hozzávalók: 2 szelet vadlazac filé, 1 édeskömény, 1 lila hagyma, 1 póréhagyma, 1 sárgarépa, 10dkg vaj, 3ek. borecet, friss tárkony, kakukkfű, rozmaring, 1 citrom leve, só, bors.

 A felkarikázott póréhagymát és a cikkekre vágott édesköményt, lila hagymát, sárgarépát a felhevített vajhoz adom, fűszerezem a friss tárkonnyal, kakukkfűvel, rozmaringgal, sózóm, borsozom. Hozzáöntöm az ecetet és fél citrom levét, majd amikor az ecet szúrós szaga elillan fedő alatt ropogósra párolom.

A halszeleteket sózom, borsozom és serpenyőben hevített vajon mindkét oldalát 5-5 perc alatt készre sütöm. Tálaláskor a megmaradt vajjal és citrom levével meglocsom a halszeleteket.